Sejarah Ladangku

My photo
Besut, Besut, Malaysia
Pertanian Adalah Perniagaan. Dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) Kerajaan telah ... malah turut menekankan aspek pertanian sebagai satu perniagaan. ...

Tuesday, December 25, 2018

JENIS JENIS KAMBING YANG TERLARIS TAHUN BARU 2018 AND ABOVE

JENIS JENIS KAMBING YANG TERMASYUR PADA MASA SEKARANG DI MALAYSIA KITA

1.KAMBING DAGING PEMBAKA
Kambing yang mempunyai badan yang lebih padat
Ambing susu yang lebih kecil

2.KAMBING SUSU UNTUK PENGELUARAN SUSU DAN DAGING
Pengeluaran utama adalah susu
Menghasilkan daging apabila pengeluaran susu berkurangan

BAKA KAMBING PEDAGING

1.BOER
Ciri-ciri baka:
~Berbadan putih & kepala merah
~Telinga yang pendulous
~Kadar tumbesaran yang lebih cepat
~Kadar lahir yang tinggi
~Pedaging

~BOER” : bermakna petani/penternak (farmer)
~Dibangunkan di Afrika Selatan pada awal 1900’s
~Dikenali sebagai “Africander”, “Afrikaner”, “South ~African common goat”
~Dipercayai Boer ini adalah hasil kacukan antara baka Namaqua Bushmen & Bantu
~Baka kambing yang POPULAR di dunia
~Tahan penyakit dalam pelbagai cuaca
~Kadar kelahiran :160 %
~Berat dewasa jantan : 110-135 kg
~Berat dewasa betina : 90 – 100 kg
~Kadar pertambahan berat badan : 200 g/hari


 


2.KATJANG
Ciri-ciri baka:
~Badan kecil, pendek dan tanduk melentur ke atas dan ke belakang
~Telinga tegak ke sisi
~Janggut pada kambing jantan
~Biasa berwarna hitam, coklat
 

3.SAANEN
Ciri-ciri baka:
~Bulu dominan putih
~Hidung lurus dan muka berbentuk segitiga
~Telinga tegak dan mengarah ke depan
~Dwiguna
~Titik hitam pada kawasan hidung,telinga dan kelenjar susu
~Ekor pendek dan tipis
~Ada kekacang pada leher





~Berasal dari Lembah Saanen, bahagian Barat Switzerland
~Kambing ini terlalu sensitif pada cahaya
Berat lahir :
~Jantan : 3.0 kg
~Betina : 3.3. kg
Berat dewasa:
~Jantan : 68-90 kg
~Betina : 36-63 kg

4. TOGGENBURG
~Kambing berasal dari Toggenburg Valley, Switzerland
~Saiz lebih kecil dari Alpine
~Telinga , kaki belakang berwarna putih
~Prestasi paling baik di kawasan beriklim sejuk

No comments:

Post a Comment